http://www.h-avis.no/karmoy/jobb/boker/soskenkjarlighet-for-boker/s/5-62-358746

Søskenkjærlighet – for bøker

SATSER SAMMEN: Søsknene Marit Hillesland (t.v.), Magnus Hillesland og Marie Johannessen Hillesland. Foto: Ruth Sunnanå Sveistrup

Tre søsken med tre ulike utdanninger jobber nå sammen og satser som butikkdrivere. En 110-årig bokhandlertradisjon føres videre.

KARMØY: Marit Hillesland (39) ville bli jagerpilot, men utdannet seg til lærer. Magnus Hillesland (36) er utdannet siviløkonom og har jobbet som revisor. Marie Johannessen Hillesland (34) har tatt bokbransjestudiet, kulturvitenskap og gått fagskolen bok og papir.

Alle tre jobber nå i Hillesland AS. Deres oldemor, Tora Hillesland, overtok i 1909 bokhandelen i Skudeneshavn som ble etablert av lærer Berge fra Sandnes i 1906. Tora drev, sammen med ektemannen Hans, fram til 1960. Da overtok sønnen Tor. Hans sønner, Hans Magnus og Karl, overtok i 1986.

Hans Magnus og kona Solveig overtok i 2001 da Karl trakk seg ut.

Velge fritt

Selv om bokhandelen har vært en familiebedrift i 110 år, har ingen av de tre søsknene følt noe press til å gå i disse fotsporene.

– Det har helst vært motsatt. Vi har kunnet velge utdannelse fritt, sier Magnus. Siviløkonomen har jobbet i flere år som revisor hos KPMG i Haugesund. Han er i dag daglig leder for Hillesland AS, og leder Kontorspar som har lokaler vis-à-vis Oasen.

Marie er den av de tre søsknene som gjennom utdannelsen har peilet seg inn på bokhandlerbransjen.

– Jeg har alltid vært glad i å lese og jobbe med folk, sier hun. Marie har jobbet både i bokhandel og i et forlag i Bergen før hun i 2014 flyttet fra Bergen og til Haugesund. Hun har ansvar for avdelingen på Oasen.

Det er en trend blant folk å ta tida tilbake

Marit Hillesland

Marit, ansvarlig for avdelingen i Skudeneshavn, drømte om å bli jagerpilot, men da protesterte foreldrene.

– Ja, de var negative til det. Jeg søkte meg til militæret, men det ble luftsport et år på Sagavoll folkehøyskole. Så tok jeg lærerutdanning og har jobbet som lærer på Skudeneshavn skole. Men jeg ville tilbake til bokhandelen. Her hadde vi sommerjobb, vi er blitt involvert og kjenner familiebedriften godt. Det har absolutt ikke vært noe press at vi skal overta. Det handler om å trives der du er, sier hun.

Flere ben å stå på

Søsknene ser det som en stor fordel å være tre. Gode råd fra foreldrene er de også glade for.

– De er gode støttespillere, er deres umiddelbare kommentar. Faren Hans Magnus er pensjonist, men jobber 30 prosent stilling. Moren Solveig Hamre Johannessen jobber i full stilling.

Hans Magnus husker godt farmorens forretning, spesielt at hun satset på bredt vareutvalg – på samme måte som bokhandelen i dag må følge utviklingen. Han karakteriserer henne som en tøff dame.

– Hun hadde et lite lokale med lange åpningstider. I bok- og papirhandelen, som hun kjøpte 10 år før hun giftet seg, hadde hun også kosmetikk, stentøy, kameraer og leketøy.

– Det er viktig å ha flere bein å stå på. Vi har blant annet satset mye på brettspill, skolesekker og kofferter, sier Marit.

Innen brettspill merket de en kraftig nedgang for noen år siden. Det har endret seg. Brettspill selger mer enn noen gang.

– Jeg tror det er en trend blant folk å ta tida tilbake. Når du sitter på jobb ved dataen hele dagen, ønsker du noe annet når du er hjemme eller er på ferie. Derfor har vi tro på boka, boka er et ønsket medium. Det er en grunn til at vi alle har gått inn i de bransjene vi driver i. Vi har tro på dette, sier Marit.

Lokal forankring ser søsknene på som en stor styrke.

Lokale tilpasninger

– Det er en fin balansegang å være med i sterke kjeder samtidig som vi kan gjøre våre prioriteringer lokalt. Vi kan snu oss fort med tanke på lokale tilpassinger, sier Marie. Hillesland AS er med i kjedene Libris, Kontorspar og Elite Foto.

Sammen med søsteren har Marit jobbet med bestillingene for våren 2017. Jo Nesbøs nye bok om Harry Hole er garantert på innkjøpslisten.

At lokallitteratur er populært på Haugalandet, merker familien Hillesland. Til jul var det tre lokale bøker som toppet bestselgerlisten; «Verden blir større» av Kenneth Sandhåland, «Naj nå sjine det øve» av Bjørn Toft og «Karmøy sjølangs» av Arnt Kvinnesland.

Hillesland Libris har i alt fire avdelinger; På Oasen, i Åkrehamn, Kopervik og Skudeneshavn. Hillesland Kontorspar på næringsområdet ved Oasen. Firmaet har i alt 29 ansatte.

Alf Magne Grindhaug leder Kopervik-avdelingen. Nina Merita Eng har ansvaret i Åkrehamn.

3. og 4. generasjon bokhandler: Magnus Hillesland (t.v.), Solveig Hamre Johannessen, Marit Hillesland, Hans Magnus Hillesland og Marie Johannessen Hillesland.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share